Οι Τούρκοι ισλαμοφασίστες στην προσπάθειά τους να παραχαράξουν την ιστορική αλήθεια για την προέλευση και κυριότητα του Πυρρίχιου χορού επιχειρούν στις μέρες μας να διεκδικήσουν και την ελληνικότητα του ποντιακού λαού, εξαπολύοντας ασύστολη προπαγάνδα καθημερινά τόσο στα τουρκικά κανάλια όσο και στο διαδίκτυο…

Παναγιώτης Μωϋσιάδης

Η διαστρέβλωση αυτή επιδιώκει να παρουσιάσει τους πρόσφυγες πόντιους ως εκχριστιανισμένους Λαζούς από την «βυζαντινή βία». Η επιδίωξη αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του νεοτουρκικού αναθεωρητικού δόγματος για την «γαλάζια πατρίδα».
Εργαλείο αυτής της προπαγάνδας αποτελεί το Λαζικό ζήτημα, που διαχρονικά χρησιμοποιήθηκε από τους τούρκους κατακτητές προκειμένου να υποκαταστήσουν τον ελληνισμό της Τραπεζούντας εξαφανίζοντας την ελληνική του ταυτότητα και την διαχρονική του συνέχεια στην περιοχή του ιστορικού Πόντου…

Οι παιδευμένοι παππούδες μας μετά το 1924 δεν παρέλειψαν με δεκάδες άρθρα να αντικρούσουν με βδελυγμία τις προσπάθειες της τουρκικής προπαγάνδας να μετατρέψουν κάθε τι ελληνικό σε Λάζικο. Αναφέρω ενδεικτικά μόνο δώδεκα δημοσιεύματα στα φύλλα της Ποντιακής Εστίας για το ζήτημα αυτό, καθώς κάποιες έντονες διαμαρτυρίες από τους παιδευμένους λόγιους στην επιχειρούμενη Λαζικοποίηση των Ποντιακών χορών:

Γεώργιος Φιρτινίδης : «Οι Τούρκοι ιδίως διεκδικούν τον Πυρρίχιον χορόν, την Σέρραν δια μέσου των Λαζών ως εθνικόν τους χορόν. Αλλά καμίαν σχέσιν δεν έχουν με τον Πυρρίχιον ως έθνος . Τον Πυρρίχιον τον παρέλαβαν από εμάς, τους Ελληνοπόντιους.»
Ο Γεώργιος Φιρτινίδης με τη διορατικότητά του μέμφθηκε τις ποντιακές οργανώσεις ήδη από την δεκαετία του 1960, γιατί αντιμετωπίζουν χλιαρά δυστυχώς, όπως έγραψε, την τουρκική προπαγάνδα..!! Προέτρεψε μάλιστα εμάς τους νεότερους να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όταν προτάσσουμε ιδιαίτερα μπροστά στους ξένους τον Πυρρίχιο των Ελλήνων .. αλλιώς οι ( υπεύθυνοι) θα επωμισθούν απέναντι του μέλλοντος μεγάλην ευθύνην..!!

Φίλωνας Κτενίδης : (Ποντιακή Εστία σ. 5679) Οι Τούρκοι την Σέρρα των Ελλήνων την παρουσιάζουν ως δικό τους λαϊκό τουρκικό χορό.

Παντελής Μελανοφρύδης : (Ποντιακή Εστία σ. 3747) Οι Τούρκοι του Πόντου τους χορούς τούς δανείστηκαν από τους Έλληνες. Τον χορό Σέρρα τον έλεγαν οι Τούρκοι Λάζ -χορονί, εξ ού λόγου και εις την Χαλδίαν ελέγετο και «Λάζικον». Οι Λαζοί τον πήραν από τους γείτονές τους Οφίτας.
Εδώ ο Μελανοφρύδης τον όρο «Λάζικον» τον βάζει σε εισαγωγικά, γιατί άραγε; θα πρέπει να αναρωτηθούμε …! Οι Τούρκοι λοιπόν τον ονόμαζαν και Λάζ και κατ’ επέκταση οι υπόδουλοι Έλληνες Λάζικον .

Χαράλαμπος Κιαγχίδης: Ποντιακή Εστία. Σ.3942 Ο Σέρρα χορός αποτελεί έμπνευση των αρχαίων Ελλήνων,ανήκει στην πρώτη κατηγορία των εθνικών χορών.

Αγαπητοί πατριώτες εμείς οι Πόντιοι, που γενοκτονηθήκαμε και εξοριστήκαμε από την ιστορική μας πατρίδα, μετά από εκατό χρόνια ελεύθερης διαβίωσης και γνώσης είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο να αποενοχοποιηθούμε από τα συμπλέγματα της τουρκοκρατίας..!

Οι τούρκοι προπαγανδιστές μη μπορώντας να χαρακτηρίσουν τους πανάρχαιους ποντιακούς χορούς τουρκικούς, αφού μόλις τον 15ο αιώνα πάτησαν στην Τραπεζούντα, επινόησαν την τουρκοποίησή τους μέσω της παρακαυκάσιας αρχαίας φυλής των Λαζών. Κάθε τι ποντιακό (ρωμαίικο) για τους Τούρκους ήταν Λαζικό (Λάζ).

Οι Λαζοί, ένα μικρό έθνος της παρακαυκάσιας περιοχής, εξισλαμίσθηκε μαζικά αμέσως μετά την πτώση της Τραπεζούντας (1461). Από τότε το οθωμανικό και Κεμαλικό κράτος τους απαγόρεψε τον αυτοπροσδιορισμό με σκοπό την εξαφάνισή τους. Ο Ερντογάν όμως ήδη από το 2013 μέσα στα πλαίσια του αντικεμαλισμού, που τον διακατέχει, αναγνώρισε τους Λαζούς ως εκλεκτό κομμάτι του τουρκικού έθνους. Πολύ πιθανόν και ο ίδιος να είναι απόγονος Λαζών.

Η αναγνώριση της λαζικής εθνότητας από τον Ερντογάν είχε ως επακόλουθο τα τουρκικά σάιτ να παρουσιάζουν την αλησμόνητη πατρίδα μας ως πατρίδα των Λαζών (Βλέπε χάρτη Νο 1) και ταυτόχρονα άλλες ιστοσελίδες όπως M. WIKIPEDIA ORG TURKISH FOLKORE HORON. Τα κέντρα αυτά παραπληροφορούν την παγκόσμια γνώμη γράφοντας, ότι: «οι χοροί του Λαζιστάν δηλαδή του ιστορικού ελληνικού Πόντου προέρχονται από τους Λαζούς, έναν πολιτισμό της περιοχής αυτής και έχουν κυκλικό χαρακτήρα. Ο χορός ( Λαζ χορονί, δηλαδή η Σέρρα) ήταν αρχικά ένας λάζικος ειδωλολατρικός χορός».

Αγαπητοί φίλοι, ύστερα από όσα προανέφερα είναι κατανοητό ότι οι παραπάνω ισχυρισμοί προέρχονται από τους κύκλους των γκρίζων λύκων που συγκυβερνούν σήμερα με τους ισλαμιστές.
Το πιο παράδοξο όμως είναι ότι η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ΠΟΕ κατέθεσε στις 9 Φεβρουαρίου φέτος πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού στο (Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας) για τον Σέρρα χορό τον οποίον προτείνει με τις ονομασίες: Τρομαχτόν, Πυρρίχιος, Λάζικον …!
Όταν το διάβασα δεν πίστευα στα μάτια μου…. Αναρωτήθηκα τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ρίξουμε στον ολετήρα του Ερντογάν το νερό της ιστορίας μας…
Προτείναμε αυτό, για το οποίο μάχονταν οι πρόγονοί μας και το απεύχονταν ο Φιρτινίδης και οι άλλοι.. Το προτείναμε επίσημα στην Ουνέσκο μέσω της Κας Μενδώνη ότι ο Πυρρίχιος χορός μας είναι ο Λάζικος δηλαδή ο χορός των Λαζών. Των άσπονδων εχθρών μας … Προτείναμε την ονομασία που διαλαλούν οι Τούρκοι με κάθε μέσο…!

Το τραγικό της ιστορίας είναι, ότι όταν θα πάει στην Ουνέσκο αυτή η πρόταση των Ποντίων με αυτή των Τούρκων, που διεκδικούν το χορό μας με την ονομασία Λάζικον, αλήθεια ποιος θα κερδίσει;
Τα ερωτήματα πολλά και χρήζουν άμεσης απάντησης από την ΠΟΕ.. Ποιος την εξώθησε να υπογράψει ένα τέτοιο κείμενο χωρίς ποτέ να συγκαλέσει την επιτροπή πολιτισμού, που η ίδια συγκρότησε; Γιατί δεν συμβουλεύθηκε το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανό της για τα ζητήματα των χορών και της ιστορίας τους;

Πώς επικαλείται την ιδιότητα της Κας Ιωαννίδου ως μέλος της επιτροπής πολιτισμού της ΠΟΕ, χωρίς ποτέ το όργανο αυτό να λειτουργήσει;
Όταν προτείνεις ένα χορό με τον εχθρικό εθνικό προσδιορισμό «Λάζικον»… αλήθεια δεν τον εκχωρείς στους Λαζούς;

Γνωρίζει το προεδρείο της ΠΟΕ το Λαζικό ζήτημα που μας ταλανίζει για δεκαετίες και κορυφώνεται σήμερα με τον τουρκικό επεκτατισμό…; Να λοιπόν ένα επίκαιρο θέμα για ένα συνέδριο ουσιαστικό, που η έλλειψη γνώσης του μας εξωθεί σε ολέθρια λάθη…

Είναι ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν άμεσα από την ΠΟΕ…!!
Φίλες και φίλοι ,σ’ αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο με τους Τούρκους μπορεί να απωλέσουμε ακόμα κι ένα κομμάτι από την πατρίδα μας …
Μόνο αν τους επιτρέψουμε να μας πάρουν την ψυχή και τα σύμβολά μας, μόνο τότε να είμαστε βέβαιοι, πως το θρηνητικό μοιρολόι «Ναϊλί εμάς και βάϊ εμάς» θ’ ακουστεί ως τραγέλαφος της συμφοράς μας….!

1η φωτογραφία: Πρόσφατος τουρκικός χάρτης, που παρουσιάζει την ιστορική μας πατρίδα ως Λαζιστάν.
2η φωτογραφία: Λαζοί πολεμιστές με τις χρωματιστές Ζίπκες  και τον μπέη τους.
3η φωτογραφία: Πόντιοι αντάρτες με τις μαύρες ζίπκες και τις αρματωσιές..
4η φωτογραφία: Η πρόταση της ΠΟΕ με την Ονομασία του Σέρρα χορού Λάζικον Ποντιακή Γνώμη Ιανουαρίου σ. 15