Η επίσημη διδασκαλία του καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στα Σχολεία Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης στις 4-2-1976. Μετά τη χούντα, το 1976 αποφασίστηκε να διδάσκεται ο Πυρρίχιος χορός στους Σπουδαστές Σωματικής Αγωγής της Εθνικής Ακαδημίας Αθηνών και στο Παράρτημα της στη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη διάδοση του Πυρρίχιου στους μαθητές Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ήταν ο Γ. Ράλλης και εισηγήθηκαν την καθιέρωσή του η Εστία Εδέσσης “Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ” μέσω του βουλευτή Θ. Ανδρεάδη.

Πολύ μεγάλη ήταν η συμβολή του συνιδρυτή και Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Εδέσσης “Ο ΆΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ” του αείμνηστου Δημήτρη Αθανασιάδη. Ο Δ. Αθανασιάδης ήταν και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντίων Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Θεσσαλονίκης. Γνωστός και για το βιβλίο του “ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ ΧΟΡΟΣ”, που εκδόθηκε το 1975. Έφυγε από κοντά μας στις 21 Σεπτεμβρίου 2010.

Οι Εκθέσεις φωτογραφιών του Δ. Αθανασιάδη από τον Πόντο, που παρουσίαζε στην Ελλάδα και το εξωτερικό ήταν εκπληκτικές. Φωτογράφησε μνημεία του Ελληνισμού του Πόντου που κάποια αργότερα καταστράφηκαν. Το φωτογραφικό του υλικό ήταν 850 έγχρωμες φωτογραφίες 20 επί 25 εκατοστά.

Σε μία από τις εκθέσεις του, στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης, είχε και ειδικό αφιέρωμα για τη Σάντα του Πόντου. Η συγκίνηση του πατέρα μου Δημήτρη Μαυρόπουλου, βλέποντας τον τόπο που γεννήθηκε ήταν πολύ μεγάλη.

Στις μέρες μας που δημοσιεύεται ένα πλήθος πρόσφατων φωτογραφιών από τον Πόντο οι φωτογραφίες του Δ. Αθανασιάδη θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μέτρο σύγκρισης για να βγάλουμε συμπεράσματα των αλλαγών που συνέβησαν.