Χρήστος Παπαδόπουλος 1947 – 2022

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος γεννηθήκε στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης το 1947, με καταγωγή από το Πόντο να κρατάει από το Καρς και τη Σάντα. Ξεκίνησε σε ηλικία 14 χρονών χορεύοντας ποντιακούς χορούς σε σύλλογο και έπειτα με το τραγούδι. Σε ηλικία 19 χρονών αρχίζει και ασχολείται με τη δισκογραφία όπου συνεργάζεται με το πατριάρχη της λύρας Γώγο Πετρίδη και το 1969 ηχογραφεί το πρώτο προσωπικό δίσκο με τίτλο «Σ’εναν γεφυρόπον» και καθιερώνεται σαν Πόντιος τραγουδιστής.

Έχει στο ενεργητικό του 34 προσωπικούς δισκούς (Σ’έναν γεφυρόπον, Τραπεζούντα ρίζα μ’, Αχπαστόν, Διστράτ, Μια βραδιά στο Ξενιτέα μαζί με το Χρήστο Χρυσανθόπουλο, Ας`ο Καρς κι αδά μερέα,Αετ`ς γλεντούν οι πόντιοι,Ποντιακό γλέντι Ν0 2 μαζί με το Παναγιώτη Κογκαλίδη,Ποντιακή βραδυά μαζι με το Κώστα Σιώπη,Του Πόντου τ`άγια χώματα,Ταμαμα και άλλους πολλούς).

Επίσης κάποια από τα σημαντικά τραγο’υδια που έχει ερμηνεύσει είναι:Αδέρφα̤ είμες, Μάθα γράμματα Γιωρίκα, Το ’47, Αxπάσκουμε σο στρατόν, Πόντιος και έναν ομμάτ, Έρθανε τα Χριστούγεννα, Κιλκίς πατρίδα μ’ έχω σεν, Μάννα-Μάννα, Γέρον πέει μας γιατί κλαις, Αχπαστόν, Τη πατέρα μ’ τη χαράν, καθώς και πολλά άλλα που τον καταξίωσαν στις καρδιές των ποντίων.

Το 1995 παίρνει μέρος στη τηλεοπτική σειρά του ΜΕGA «Εμείς και εμείς» με απόλυτη επιτυχία πλάι στην αείμνηστη πόντια ηθοποιό Νατάσα Γερασιμίδου.
Απο το 1969 εώς σήμερα οι εμφανίσεις και οι συνεργασίες του είναι:

– 1969 Με το Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη στο κέντρο ‘τα κλάρινα του Γεωργούλη στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης.

-1974 Δημιουργεί δικό του μαγαζί με την ονομασία ‘Πανσέληνος’ και το συνοδεύει στη λύρα ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης.

-1978 Στο κέντρο ‘Κορτσόπον΄της Αθήνας με το Γώγο Πετρίδη.

-1979 Με το Χρήστο Χρυσανθόπουλο στο κέντρο ‘Αστέρια του Πόντου.

-1980-1992 Η απόλυτη επιτυχία για πολλά χρόνια μαζί με το Χρήστο Χρυσανθόπουλο στο κέντρο ‘Ξενιτέας’ και έπειτα ‘Μίθριο΄.

-1994 Με το Κωστάκη Πετρίδη στο κέντρο ‘Λεμόνα΄

-1995 Με το Φάνη Κουρουκλίδη στο κέντρο ‘Λεμόνα΄.

-1996 Με το Φάνη Κουρουκλίδη στο κέντρο ‘Κοσμοκίνηση’.

-1997 Επέστρεψε στο κέντρο ‘Μίθριο’και έκτοτε σε διάφορα μαγαζιά.

Τραγούδησε για την ομογένεια σε διάφορες χώρες. (1974 Γερμανία, 1987 Σουηδία, 1988 Γερμανία, 1989 Αυστραλία,.2002 Αμερική, 2008 Ρωσία).

XΡΗΣΤΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ : Ο Χρ.Παπαδόπουλος άρχισε και συνέχισε σαν τροβαδούρος μιας ποντιακής φλέβας αστέρευτης, ένας ερμηνευτής με σπάνια ευαισθησία που έπιασε το σφυγμό του διψασμένου πόντιου ακροατή. Ζωντανέυει με τη ζεστή του γλυκειά φωνή του τις νοσταλγικές του θύμισες και τα βασανισμένα βιώματα των πατεράδων μας.

Παραδοσιακός, λυπητερός, χαρούμενος συγκίνησε όσο λίγοι την ποντιακή οικογένεια τραγουδώντας από το πάλκο η από τους θαυμάσιους δίσκους του και συνοδευόμενος από τα καλύτερα τοξάρια του τόπου μας.
Εξάλλου τι άλλο παρά η απλότητα και η ταπεινοσύνη είναι οι αρετές που χαρακτηρίζουνε τους πραγματικά μεγάλους καλλιτέχνες..!

Πηγή: neatora.gr