Το 1907 λόγω της έκρυθμης ηθικής και υλικής κατάστασης που επικρατούσε στις Μονές της Μητροπόλεως Ροδοπόλεως και ιδιαίτερα στη Μονή Σουμελά, η οποία ταλαιπωρούνταν από οικονομικά σκάνδαλα και διαμάχες μεταξύ των Πατέρων, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να παρέμβει δυναμικά. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να λάβει έκτακτα μέτρα ώστε να ξαναβρεί η Μονή την ακμή και λαμπρότητα που της αρμόζει. Ορίσθηκε εξαμελής επιτροπή λαϊκών για την οικονομική διαχείριση της Μονής Σουμελά η οποία με Συνοδική απόφαση επεκτάθηκε και στις δύο άλλες Μονές Βαζελώνος και Περιστερεώτα. Το υπέρογκο χρέος της Μονής Σουμελά ήταν τότε πέντε χιλιάδες χρυσές λίρες Τουρκίας. Μετά την ανάληψη της επιτροπής σε μικρό σχετικά διάστημα εξοφλήθηκε χρέος χιλίων χρυσών λιρών.

Ο παππούς μας Χρίστος Θ. Μαυρόπουλος εκλέχθηκε μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής τον Ιούνιο του 1910. Στην εφημερίδα της Τραπεζούντας Φάρος της Ανατολής ανακοινώθηκε η δήλωση της 15ης Ιανουαρίου 1911, επί Μητροπολίτου Ροδοπόλεως Κύριλλου. Τα μέλη της εξαμελούς επιτροπής που διορίστηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ήταν: Χρίστος Θ. Μαυρόπουλος και Χαράλαμπος Τριανταφυλλίδης από τη Σάντα, ο Νικόλαος Κοσμανίδης και Π. Τζιλφίδης από Βαζελώνα, Μουράτιος Αζιαμίδης από Σουμελά και Ι. Δοξόπουλος από Γαλίανα. Αυτοί αντικατέστησαν την εξαμελή επιτροπή λαϊκών επί Μητροπολίτου Λεοντίου την οποία αποτελούσαν οι: Τριαντάφυλλος Μαυρόπουλος, Θ. Πελαγίδης και Παντ. Λαμπριανίδης από την επαρχία Ροδοπόλεως, ενώ από την επαρχία Τραπεζούντας ήταν οι Β. Ιωαννίδης, Γ. Φωστηρόπουλος και Ηλ. Κωνσταντινίδης.

Τα ονόματα των μελών της επιτροπής δημοσιεύθηκαν και στο βιβλίο του Ι. Δοξόπουλου “Τα σκάνδαλα της Σουμελά και η αλήθεια”, των εκδόσεων Σεράση το 1911. Ακόμη είναι δημοσιευμένα στο βιβλίο του Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου”Η Μητρόπολις Ροδοπόλεως”.

Από το έγγραφο της Αδελφότητος της Μονής Σουμελά στις 14 Σεπτεμβρίου 1917, που σας έχουμε παρουσιάσει, πληροφορούμαστε ότι εκτός από το Χρίστο Μαυρόπουλο στη Διαχειριστική επιτροπή ήταν αντιπρόεδρος και ταμίας ο Αδάμ Θεοφύλακτος. Παρατηρούμε ότι πάντα μεταξύ των μελών της διαχειριστικής επιτροπής συμπεριλαμβάνονταν και Σανταίοι

ΈΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΊΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΗΣΤΟ Θ. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ, τον Ιούνιο του 1910.Από το αρχειακό υλικό του παππού μας Χ.Θ. Μαυρόπυλου, που δημοσιεύσαμε τον Οκτώβριο του 2007 στο περιοδικό “το Όραμαν” της ΕΠΩΦ.
Ο Ιωακείμ Γ΄ Μεγαλοπρεπής ήταν Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τα έτη 1878-1884 και 1901-1912 . Διόρισε την εξαμελή διαχειριστική επιτροπή λαϊκών της Μονής Σουμελά και τους καλούσε ώστε να συνεργαστούν “ζηλωτώς και τελεσφόρως προς προαγωγήν και οικονομικήν βελίωσιν και ευπραγίαν του διαληφθέντος ιερού σκηνώματος”.
Στη φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ο Μητροπολίτης Ροδοπόλεως Λεόντιος που στις 10 Οκτωβρίου 1906 εξελέγη Μητροπολίτης Ροδοπόλεως και παύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1909. Την εξαμελή επιτροπή λαϊκών επί Μητροπολίτου Λεοντίου αποτελούσαν οι: Τριαντάφυλλος Μαυρόπουλος, Θεοδ. Πελαγίδης και Παντ. Λαμπριανίδης από την επαρχία Ροδοπόλεως, ενώ από την επαρχία Τραπεζούντας ήταν οι Β. Ιωαννίδης, Γ. Φωστηρόπουλος και Ηλ. Κωνσταντινίδης.
Ο Μητροπολίτης Ροδοπόλεως Κύριλλος ο οποίος στις 4 Οκτωβρίου 1909 χειροτονήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι Μητροπολίτης Ροδοπόλεως. Την εξαμελή επιτροπή λαϊκών επί Μητροπολίτου Κύριλλου αποτελούσαν οι:Χρίστος Θ. Μαυρόπουλος και Χαράλαμπος Τριανταφυλλίδης από τη Σάντα, ο Νικόλαος Κοσμανίδης και Π. Τζιλφίδης από Βαζελώνα, Μουράτιος Αζιαμίδης από Σουμελά και Ι. Δοξόπουλος από Γαλίανα.

πηγή: Ευγενία Δ. Μαυροπούλου