Λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, δυο γυναίκες κτηματίες κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Σπάτα, λέγεται πως είδαν μια μυστηριώδη «Γυναίκα – Πουλί» που εμφανίστηκε στον ουρανό λίγο πριν ξημερώσει. Ήταν ένα φοβερό πλάσμα με μεγάλα και φανταχτερά φτερά, που όταν γύρισε να τις κοιτάξει, εκείνες διαπίστωσαν τρομοκρατημένες πως το πρόσωπό του ήταν κατάμαυρο. Όταν μαθεύτηκε αυτή η ιστορία, ο κόσμος σκέφτηκε πως η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν πολύ κοντά. Έκτοτε κάθε εμφάνιση αυτού του πλάσματος σήμαινε «κακό οιωνό».
Πραγματικότητα, μύθος ή δοξασία να ήταν όλη αυτή η διάδοση;
«Εκεί ψηλά στον Υμηττό υπάρχει κάποιο μυστικό
Και είναι, πώς να σας το πω, πολύ μπλεγμένο ομολογώ»,
λέει το γνωστό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι και συνεχίζει.
.«Αν και γω από παιδάκι είχα πάντα ένα μεράκι
Να ‘χω συντροφιά ένα αστέρι κι ένα σκύλο στην αυλή
Όμως, εκεί στον Υμηττό, δεν μου το βγάζετ’ απ’ το μυαλό
Υπάρχει κάποιο μυστικό, εκεί ψηλά στον Υμηττό».
Είναι αληθινό γεγονός πως η ενασχόληση με το ΠΑΡΑΞΕΝΟ κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου. Κάτι που έχει γίνει μόδα δηλαδή, γιατί κατά καιρούς βλέπουμε ν’ ανακαλύπτουν κάποιοι δήθεν «δημοσιογράφοι» παράξενα πράγματα στον Υμηττό, τη Πεντέλη και αλλού και να κάνουν τάχα εκπομπές «κοινωνικού περιεχομένου» και μάλιστα με έρευνες σε σπηλιές, ενασχολούμενοι με κάτι πιο ψαγμένο όσον αφορά άγνωστες και μυστηριώδεις φάσεις της ζωής.
.«Πέτρα που κύλησε, μη την εκρατήσεις
το ριζικό της είν’ κακό και θα μετανοήσεις
τη συμβουλή μου αυτή μη την εξεχάσεις
γιατί ‘ναι το λιγότερο τους φίλους σου να χάσεις.
Όμως, εκεί στον Υμηττό, υπάρχει κάποιο μυστικό
Να το ξεχάσω δεν μπορώ, ούτε τη λύση του να βρω».
Γιατί μας δίνει αυτή τη συμβουλή ο ποιητής; Τι γνωρίζει κι ο ίδιος; Τι υπονοεί; Εκμετάλλευση;.. Ναι!!!!… Φορούν κάποιοι λοιπόν απ’ αυτούς τους «δημοσιογράφους» ένα πανέμορφο πλαστικό χαμόγελο, γεμίζουν τις τσάντες τους με φακούς και σουγιάδες (τάχαμου εξερευνητές) και παίρνουν το δρόμο για τα μυστήρια βουνά και τα λαγκάδια. Τυχοδιώκτες:… Κάπως, έτσι!…. Γίνονται κατόπιν συγγραφείς και βγάζουν βιβλία γεμάτα από παραμύθια και φαντασιώσεις. Οργανώνονται ταυτόχρονα και εκδρομές στους τόπους και στις κρύπτες των μυστηρίων που έχουν ανακαλύψει. Τουτέστιν… Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Κάποιοι βέβαια γνωρίζουν αυτό τον τυχοδιωκτισμό, δυσπιστούν και είναι επιθετικοί. Είναι όμως και φοβικοί. Αρνούνται να μιλήσουν, γιατί νομίζουν πως κανείς δεν θα τους πιστέψει. Γνωρίζουμε φυσικά όλοι πως ό,τι ακούγεται, δεν είναι απαραίτητα αληθινό, όπως γνωρίζουμε καλά ότι πολλοί εκμεταλλεύονται τη σιωπή και το φόβο των άλλων ανθρώπων.
. «Αν και γω από μικρή δεν μ’ αρέσανε τα χάδια
Ήμουνα προσεκτική, ιδιαίτερα τα βράδια.
Όμως, εκεί στον Υμηττό, δεν μου το βγάζετ’ απ’ το μυαλό
Υπάρχει κάποιο μυστικό, εκεί ψηλά στον Υμηττό
Εκεί ψηλά, εκεί ψηλά, εκεί ψηλά στον Υμηττό
Υπάρχει κά , υπάρχει κά , υπάρχει κάποιο μυστικό».
Τι να εννοούσε άραγε ο Μάνος Χατζιδάκις στο τραγούδι αυτό; Τι έκρυβε κι ο ίδιος; Άραγε ήταν ένα ή πολλά τα μυστικά του Υμηττού και σε ποιο απ’ όλα αναφέρεται ο ίδιος; Θα το μάθουμε ποτέ; Σίγουρα ΟΧΙ!….