Advertisements

Αναζητούνται

τα μουσειακά εκθέματα της Κοινότητας Κομνηνών Εορδαίας

(της λαογράφου Παρθένα Τσοκτουρίδου)

Αναζητούνται τα μουσειακά εκθέματα δέκα εννέα (19) δωρητών από το Πολιτιστικό Κέντρο Κομνηνών, τα οποία είχε περισυλλέξει με περισσή αγάπη, ζήλο και μεράκι η λαογράφος Παρθένα Τσοκτουρίδου, με τη βοήθεια των μαθητριών της, από εγκαταλελειμμένα σπίτια κι από ανθρώπους που επιθυμούσαν να στηθεί ένα μικρό μουσείο στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Κομνηνών.

Τα μουσειακά εκθέματα είχαν μεταφερθεί προσωρινά στην πλάστιγγα της Κοινότητας  Κομνηνών για χρήση κι εξυπηρέτηση του τότε νεοσύστατου Δήμου Βερμίου. Όταν κτίστηκε το νέο Δημαρχείο, μεταφέρθηκε το αρχείο του Δήμου και το προσωπικό του στον καινούριο του χώρο κι ελευθερώθηκε ο χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου, ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη του Δήμου.

Έκτοτε οι πόρτες και τα παράθυρα του κάτω χώρου του Πολιτιστικού Κέντρου είναι ανοιχτά σε μόνιμη βάση, κοινώς εγκαταλελειμμένα και ο πάνω χώρος φιλοξενεί τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο των Κομνηνών.

Κανείς μα κανείς δεν ενδιαφέρθηκε τόσα χρόνια (ας λογαριάσουν πόσα είναι οι υπεύθυνοι τοπικοί εξουσιαστές) να αποκαταστήσει την απώλεια των εκθεμάτων του μικρού μουσείου που είχε ιδρυθεί για τους κατοίκους των Κομνηνών και από τους κατοίκους των Κομνηνών.

Τα αντικείμενα εκείνα είχαν περισυλλεχθεί με πολύ κόπο και πρωτόγονα για τη σημερινή νεολαία μέσα (καρότσι κτισίματος, μεταφορά υλικών με τα χέρια) από τους τότε νεολαίους της Κοινότητας υπό καθοδήγηση, παρότρυνση, έρευνα, αναζήτηση και βοήθεια της Παρθένας Τσοκτουρίδου.

Όταν συντηρήθηκαν από την ίδια, με τη συμπαράσταση των νέων, όλα τα παλιά εκείνα υλικά, το μουσείο στήθηκε στον κάτω χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου και εγκαινιάσθηκε υπό την παρουσία των κατοίκων της Κοινότητας.

Παρακαλούνται όλοι οι υπεύθυνοι της Τοπικής και Δημοτικής εξουσίας, καθώς και όλοι οι κάτοικοι της  Κοινότητας Κομνηνών να ενδιαφερθούν για την άμεση εύρεση εκείνων των αντικειμένων και για το εκ νέου στήσιμο του μουσείου εκείνου, σ’ έναν από τους χώρους τους Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο σήμερα ασφυκτιά από την υγρασία και τη μούχλα και χρήζει παντός είδους συντήρησης, φροντίδας και περιποίησης.

Όλοι οι δωρητές του μουσείου των Κομνηνών ήταν οι αμέσως παρακάτω στον συνημμένο πίνακα, όπου εμφανίζεται η προσφορά του καθενός σε αντικείμενα ή χρήματα:

ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΙΝΑΚΙΔΟΥ

Κούνια

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΟΦΕΡΛΗ

Κούκλα, καρμενέτσα, κολιέ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Χάντρες, χρήματα, πήλινο, δουρβάν, ντουλάπα, κουδούνια, κούκλα, αλέτρι, νομίσματα, ποδιές, στολίσματα κούνιας, παγούρι (επί αλβανικού μετώπου), καλάθι (με αντικείμενα), τσαϊρό, πάντ, στρώμα κούνιας, κουνοστρόν, αρμεχτέρ, ρόδα κάρου

ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΙΑΠΑΝΙΔΟΥ

Κούκλα

ΧΡΥΣΑΝΑ ΔΗΜ. ΠΟΓΑΡΙΔΟΥ

Κασίκ, ταγάρι, παρέβγα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΙΩΣΗΦΙΔΗΣ – ΣΥΜΕΛΑ

Πράγματα, εικόνα, σκάφη κλπ

ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ

Μπρούτζινη κατσαρόλα της ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΓΕΩΡΓ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και μια σοκολατιέρα με 4 ποτηράκια

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ

Δικράν, τρυπάν, τας και 2 πέταλα

ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΑΡΑΤΣΙΔΟΥ

Ταψί, χάλκινη κατσαρόλα, κούφα

ΔΟΜΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ

Κιουκιούμ, κατσαρολάκι, μεγάλο τρυπητό

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΗΣ

Χάλκινο ταψάκι

ΣΟΥΛΑ ΚΙΟΥΡΤΣΙΔΟΥ

Χάλκινο κανάτι Πατρίδας, μικρό χάλκινο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

4 κορνίζες

ΣΤΑΛΗ ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ

Υφαντό ταγάρι, καναπές με στρώμα 2 πλεχτές κουβέρτες, υφαντό χαλάκι

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Αιγίν

ΣΟΦΙΑ ΚΑΤΩΤΟΙΚΙΔΟΥ

Χάλκινο ζωγραφιστό τρυπητήρι

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΕΛΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

ΑΓΝΩΣΤΟ

ΠΑΡΘΕΝΑ ΤΣΟΚΤΟΥΡΙΔΟΥ

ΑΓΝΩΣΤΟ

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

2.000 δρχ για μπογιές συντήρησης των μουσειακών εκθεμάτων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΙΔΗΣ

20.000 δρχ για έξοδα συντήρησης των μουσειακών εκθεμάτων

ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ως μεσάζων, για το κορνίζωμα φωτογραφιών των Μακεδονομάχων Αγωνιστών, μέσω της ΔΕΗ, από τον Τομέα Δομικών

 

 

Advertisements