ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ώρα του Πόντου- kontiliestv

Πόντος – Κρήτη

Μας ενώνουν πολλά…

Ο ήχος της κρητικής λύρας συναντά και πάλι αυτόν της λύρας του Πόντου.

Αυτή τη φορά στο διαδικτυακό κανάλι kontiliestv κάθε Τετάρτη από τις 21.00 ως τις 23.00 και κάθε Παρασκευή από τις 23.00 ως τις 01.00 (ώρα Ελλάδος). Και σε ζωντανή αναμετάδοση από το ραδιοφωνικό σταθμό  Στούντιο Α στα Χανιά, στους 102,7.

Για να μοιραστούμε ήχους και όνειρα και να ταξιδέψουμε στην πατρίδα της ψυχής μας.

Με αυτές τις προσδοκίες ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια αλλά και με έντονη την ανάγκη να υπηρετήσουμε και εμείς με τη σειρά και τις δυνατότητές μας την ποντιακή μουσική παράδοση και μέσα απ’ αυτήν, την ιδιαίτερη πατρίδα μας τον Πόντο. Η άψογη συνεργασία μας με το κρητικό διαδικτυακό κανάλι kontiliestv και τον υπεύθυνο του σταθμού Περικλή Κατσούγκρη υπήρξε η σταθερή βάση για ό,τι ακολούθησε και ό, τι καταφέραμε να κάνουμε.

Στηρίξαμε τη νέα γενιά ποντίων καλλιτεχνών, επαγγελματιών και μη, καλώντας τους στο στούντιο της εκπομπής όπου είχαμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε αλλά και να τους ακούσουμε. Εξ’ αρχής θέσαμε ως βασική προτεραιότητά μας να σταθούμε κοντά στη νέα γενιά η οποία διασώζοντας την παράδοση επιβεβαιώνει τη δύναμή της και την ελπίδα να συνεχίζει να υπάρχει εμπνέοντας και εκφράζοντας τις νεότερες γενιές.

Είχαμε την τιμή επίσης να συνεργαστούμε με μεγάλους καλλιτέχνες του ποντιακού τραγουδιού:

(Γιώργος Αμαραντίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Δημήτρης Καρασαββίδης, Μπάμπης Κεμανετζίδης, Θεόφιλος Πουταχίδης, Μπάμπης Ιωακειμίδης, Γώγος Ιωαννίδης, Γιάννης Τσιτιρίδης) καλώντας τους στο στούντιο, παρουσιάζοντας καινούργιες δουλειές τους κατ’ αποκλειστικότητα στην εκπομπή μας αλλά και μέσω των συνεντεύξεων που μας παραχώρησαν για την εκπομπή ή το περιοδικό «Κοντυλιές» στο οποίο αποκτήσαμε τη δική μας σελίδα χάρη στον Αντώνη Κατσούγκρη, υπεύθυνο του εν λόγω περιοδικού.

Επίσης δίνοντας το παρόν σε σημαντικές εκδηλώσεις σχετικές με την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου αναβίωση του εθίμου των Μωμόγερων στη Ματσούκα του Πόντου (2011), κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη(2011, 2012) αλλά και σε χοροεσπερίδες και άλλες εκδηλώσεις ποντιακών σωματείων και άλλων φορέων, μεταφέραμε στο στούντιο της εκπομπής μέσω οπτικοακουστικού υλικού αλλά και σχετικών αναφορών καθώς επίσης και στο περιοδικό «Κοντυλιές» το κλίμα και γενικά τα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών.

Τέλος προσπαθήσαμε μέσω της άμεσης επικοινωνίας με τους ακροατές – τηλεθεατές μας να διαμορφώσουμε μια νέα πραγματικότητα: να αναβιώσουμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα μουχαπέτâ  και τα  παρακάθâ των παλιών, θέτοντας τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της παράδοσης.

Αν και κατά πόσο τα καταφέραμε ως προς τους στόχους που θέσαμε θα το κρίνει ο χρόνος αλλά και όλοι όσοι βρέθηκαν κοντά μας όλο αυτό το διάστημα. Εμείς, ως η πρώτη ποντιακή διαδικτυακή εκπομπή ευχαριστούμε όσους με κάθε τρόπο μας στήριξαν: τα sites και blogs που μας φιλοξένησαν κατά καιρούς (pontosworld, dreampontos, pontiakilelapa, e-pontos, pontosnet, ellenopontos, thalassa-karadeniz) την εφημερίδα «Ποντιακή Γνώμη», τους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν ή δέχτηκαν να προβληθούν μέσω της εκπομπής μας, τα σωματεία με τα οποία είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε ή να φιλοξενήσουμε στην εκπομπή μας και κυρίως όλους τους φίλους της εκπομπής από κάθε γωνιά της γης που συμμετείχαν στα εβδομαδιαία μουχαπέτâ μας και χωρίς τους οποίους τίποτα δε θα μπορούσαμε να κάνουμε. Τέλος ευχαριστούμε το kontiliestv για την παραχώρηση των τεσσάρων ωρών εβδομαδιαίως στο στούντιο αλλά και το περιοδικό «Κοντυλιές» για τη φιλοξενία στις τελευταίες εκδόσεις. Τίποτα από τα παραπάνω δε θα ήταν δυνατόν να γίνει χωρίς το kontiliestv. Συνεργασίες σαν αυτήν θα θυμίζουν πάντα πως… Μας ενώνουν πολλά!

Ευχόμασταν, παρά τις δυσμενείς παρούσες συνθήκες, να υπάρξουν στη συνέχεια κι άλλοι που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα μας και θα μας ξεπεράσουν. Ευχόμασταν η «Ώρα του Πόντου» να είναι μόνο η αρχή. Και πραγματικά η ευχή μας πραγματοποιήθηκε καθώς εδώ και λίγους μήνες αποτελεί πραγματικότητα το ράδιο Κεμετζετζής που εκπέμπει μέσω διαδικτύου.

Με πολλή αισιοδοξία λοιπόν, στο τέλος της δεύτερης σεζόν της «Ώρας του Πόντου» υποσχόμαστε πως… τα καλύτερα έπονται!

Τάσος Τριανταφυλλίδης – Τασούλα Ρέντου

 Το ποντιακό blog «Pontiakilelapa» συγχαίρει και ευχαριστεί από καρδιάς τον Κύριο Τάσο Τριανταφυλλίδη και την κυρία Τασούλα Ρέντου, για την ανιδιοτελή φιλική και εγκάρδια συνεργασία μας. Ευχόμαστε πάντα ποντιακές επιτυχίες και καλή δύναμη στην συνέχιση και υποστήριξη όλων των παραδόσεών μας, των ηθών μας.

Με τιμή  «Χαρίτον».