ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ

« Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ »

Μελενίκου 18,ΕΔΕΣΣΑ, Τ.Κ. 58200, Τηλ.Fax.2381022729 /6973554438 /6936532263/

e-mail: syllogospontionedessas@yahoo.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

«Ένα κερί στη μνήμη τους»

Ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ» τιμώντας την επέτειο μνήμης των μαύρων σελίδων της ιστορίας των προγόνων μας, πραγματοποίησε εκδηλώσεις, το Σάββατο 19 Μαΐου 2012 στο μνημείο προσφυγικού Ελληνισμού, στη πλατεία Μ. Αλεξάνδρου στην Έδεσσα. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 7.00 το απόγευμα και περιελάμβαναν έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ο Ελληνισμός του Πόντου και η πολιτιστική κληρονομιά του», μοιρολόγια, απαγγελίες/αποσπάσματα από διάφορα κείμενα και προβολή της ταινίας «στα χνάρια των Αργοναυτών». Ο χώρος γέμισε αναμμένα κεριά  στη μνήμη των αδικοχαμένων νεκρών σε μια ατμόσφαιρα κατάνυξης και συγκίνησης, ενώ μαυροφορούσες γυναίκες, σε ένδειξη πένθους, κερνούσαν κονιάκ και ελιές τους περαστικούς.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιάννης Σόντρας, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Την επόμενη μέρα ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας παρευρέθηκε με το Λάβαρο και αντιπροσωπία των μελών του, στην κεντρική εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, για την ημέρα μνήμης που φέτος πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά.

Παράλληλα, σε συνεργασία με όλα τα ποντιακά σωματεία και την Περιφερειακή Ενότητα του Νομού Πέλλας, συμμετέχει στην καθολική αιμοδοσία – προσφορά ζωής στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας. Η στήριξη των μελών και των φίλων του συλλόγου σ αυτήν την προσπάθεια θεωρείται μνημόσυνο στη μνήμη των  προγόνων μας!

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου