Αποτελεί κόσμημα των μαρτύρων του 3ου αιώνα μ.χ. Ο πατέρας της ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως και ονομαζόταν Διόσκορος. Μοναχοκόρη ή Βαρβάρα, διακρινόταν για την ομορφιά του σώματος της, την ευφυΐα και σωφροσύνη της. Στη χριστιανική πίστη κατήχησε και είλκυσε τη Βαρβάρα μια ευσεβής χριστιανή γυναίκα. Τη ζωή της μέσα στο ειδωλολατρικό περιβάλλον ή Βαρβάρα περνούσε «εν πάση εύσεβεία και σεμνότητι»1. Δηλαδή με κάθε ευσέβεια και σεμνότητα. Όμως, το γεγονός αυτό δεν έμεινε για πολύ καιρό μυστικό. Ό Διόσκορος έμαθε ότι ή κόρη του είναι χριστιανή και εκνευρισμένος διέταξε τον αυστηρό περιορισμό της. Άλλα ή Βαρβάρα κατόρθωσε και δραπέτευσε. Ό πατέρας της τότε εξαπέλυσε άγριο κυνηγητό μέσα στις σπηλιές και τα δάση, όπου κρυβόταν ή κόρη του. Τελικά, κατόρθωσε και τη συνέλαβε. Άλλα ό άσπλαχνος και πωρωμένος, ειδωλολάτρης πατέρας παρέδωσε την κόρη του στον ηγεμόνα Μαρκιανό. Αυτός, αφού στην αρχή δεν κατόρθωσε με δελεαστικούς τρόπους να μεταβάλει την πίστη της, διέταξε και τη μαστίγωσαν ανελέητα. Κατόπιν τη φυλάκισε, αλλά μέσα εκεί ό Θεός θεράπευσε τις πληγές της Βαρβάρας και ενίσχυσε το θάρρος της. Τότε ό ηγεμόνας θέλησε να τη διαπομπεύσει δημόσια γυμνή. Άλλα ενώ έβγαζαν τα ρούχα της, άλλα ωραιότερα εμφανίζονταν στο σώμα της. Ό ηγεμόνας βλέποντας το θαύμα, διέταξε να αποκεφαλισθεί. Χωρίς καθυστέρηση, ό ίδιος ό κακούργος πατέρας της ανέλαβε και την αποκεφάλισε. 1. Α’ πρός Τιμόθεον, Β’ 2.
Παραπάνω γίνεται αναφορά στην Ηλιούπολη,πόλη της Αιγύπτου.Εκεί μαρτύρησε η Αγία. Για τον τόπο καταγωγής της όμως υπάρχουν οι εξής πληροφορίες:κατά μια παράδοση κατάγεται από τη Μερζιφούντα του Πόντου(Δυτικός Πόντος,στην ευρύτερη περιοχή της Αμάσειας,ανάμεσα στους ποταμούς Σκύλακα και Άλυ.Χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Φαζιμούντας),κατα μια άλλη, από τη Νικομήδεια.Στην περιοχή Μερζιφούντας, Χατζήκιοϊ και Γκιουμούς Ματέν, το όνομα Βαρβάρα συνηθίζεται σαν βαφτιστικό μιας και η παράδοση αναφέρει πως καταγόταν από τα μέρη αυτά. Θεωρείται ότι είχε εξουσία στα στοιχεία του ουρανού και γι’ αυτό λογίζεται προστάτιδα του πυροβολικού(του κακού που έρχεται από τον ουρανό)
(πηγή:Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού, τόμος 1)
Χαρακτηριστικό γεγονός του βίου της είναι η πρωτοβουλία της να ζητήσει από τους εργάτες που δούλευαν για το λουτρώνα του σπιτιού της να φτιάξουν τρία παράθυρα ως σύμβολο της Αγίας Τριάδας. Όταν τη ρώτησε ο πατέρας της γιατί το ζήτησε αυτό του απάντησε:για να συμβολίζει ότι το φως στον κόσμο ήρθε δια του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.Θαραλλέα η Αγία Βαρβάρα, όπως και όλοι οι Άγιοι βέβαια!

Πηγή: (paremvasikomotini.blogspot.com)