Ο Διογένης γεννήθηκε στην Έδεσσα Πέλλας στις 8-1-1986. Η καταγωγή των προγόνων του είναι απ’ την Τραπεζούντα, Σεβάστεια , Γαράσαρη και Μπουλγάρ Μαντέν (μεταλλείο περιοχής Ταύρου), οι οποίοι μετακινήθηκαν απ’ την περιοχή της Αργυρούπολης κατά την περίοδο τον διωγμών. Από τα 7 του χρόνια ασχολείται με το τραγούδι και στην ηλικία των 10 κάνει τα πρώτα του βήματα στη λύρα μαθαίνοντας με βυζαντινές νότες (ΝΙ-ΠΑ-ΒΟΥ…) στο πλευρό του Β.Καραγιαννίδη και στη συνέχεια μαθαίνει μόνος Ευρωπαϊκές (ΝΤΟ-ΡΕ-ΜΙ…).
Σαν μουσικός και τραγουδιστής είναι κατά κύριο λόγο αυτοδίδακτος.
Απ’ τα 13 του χρόνια παίζει και τραγουδά επαγγελματικά σε νυχτερινά μαγαζιά, γάμους και λοιπές εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα , ασχολείται με τους Ποντιακούς συλλόγους της περιοχής, καθώς και με την συνέχεια και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσο διαφόρων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα παραπάνω.
Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα εκδηλώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Έχει τραγουδίσει στον Πόντο , Κύπρο , Βέλγιο και 3 φορές στη Γερμανία , καθώς και σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας όπως : Κοζάνη , Νάουσα , Βέροια , Κομοτηνή , Διδυμότειχο , Αθήνα , Θεσσαλονίκη , Κρήτη , Λάρισα , Καρδίτσα , Ελασσόνα , Χαλκίδα , Λευκάδα , Χίο , Ρόδο , Καβάλα , Δράμα , Ιωάννινα , Φάρσαλα , Έδεσσα , Αριδαία , Καστοριά ,κ.α.
Είναι πτυχιούχος νοσηλευτής τετραετούς εκπαίδευσης , απόφοιτος του τμήματος νοσηλευτικής του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.
Σήμερα, είναι καταξιωμένος καλλιτέχνης και δάσκαλος Ποντιακής λύρας στον ποντιακό χώρο αποδίδοντας με τη λύρα όχι μόνο παραδοσιακά ποντιακά ακούσματα, αλλά και πάρα πολλά άλλα είδη μουσικής με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο είτε μόνος είτε στο πλευρό μεγάλων και γνωστών καλλιτεχνών.