Η ποδοσφαιρική ομάδα ΠΟΝΤΟΣ του Κολλεγίου Μερζιφούντας.

Μάκης ΛΙΟΛΙΟΣ.

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι Πόντιοι είναι στενά συνδεδεμένοι με  τον αθλητισμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν ευρέως γνωστή και με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της, η ποδοσφαιρική ομάδα «ΠΟΝΤΟΣ Μερζιφούντας». Χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Φαζιμούντας, η πόλη Μερζιφούντα του Πόντου (Ηλιούπολις) ιδρύθηκε το 222 π.Χ., την εποχή του Μιθριδατικού Βασιλείου. Βρίσκεται στον Δυτικό Πόντο, στην ευρύτερη περιοχή της Αμάσειας, ανάμεσα στους ποταμούς Σκύλακα και Άλυ. Κατά πολλούς ιστορικούς είναι η γενέτειρα της Αγίας Βαρβάρας, ενώ εδώ πρωτοϊδρύθηκε και το κολέγιο «ΑΝΑΤΟΛΙΑ».
Από το 1908 μέχρι και το 1913 εδώ υπήρχε και η μεγάλη για την εποχή ποδοσφαιρική ομάδα «ΠΟΝΤΟΣ» της Μερτζιφούντας που πρωτοαναφέραμε. Ήταν δε τόσο οργανωμένη ομάδα, που εξέδιδε μέχρι και περιοδικό που εκδιδόταν στο διάστημα 1910-1913 και αποτελούσε το δημοσιογραφικό όργανο του αθλητικού συλλόγου «Πόντος» στη Μερζιφούντα. Η έκδοση αυτή περιλάμβανε άρθρα σχετικά με φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα της εποχής και εξέφραζε συχνά ανανεωτικές απόψεις πάνω σε αυτά. Εκτός από την ποδοσφαιρική όμως, είχε και μεγάλη ομάδα στίβου.
Αφορμή για το σημερινό μας ρεπορτάζ πήραμε από τον λέκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Θεοφάνη Μαλκίδη που μας την θύμισε και μάλιστα πρότεινε η ομάδα των παλαιμάχων του ΑΟΚ να διοργανώσει κάποια παιγνίδια, φορώντας την φανέλα της μεγάλης αυτής ομάδας, που κατά τύχη ήταν γαλάζια και άσπρη όπως και αυτή του ΑΟΚ. Θα είναι μεγάλη τιμή για τον Πόντο Μερζιφούντας, οι μαθητές- του οποίου καταδικάστηκαν σε θάνατο, έχοντας σαν βασική κατηγορία την εμφάνιση της ομάδας: Άσπρες και μπλε οριζόντιες ρίγες και το γράμμα «Π» στο στήθος.
Ως ένδειξη τιμής προς τους νέους αυτούς ανθρώπους που θυσιάστηκαν, παρότι ο αθλητισμός ενώνει και δεν είναι μέσο βίας και εκδίκησης, η ποδοσφαιρική ομάδα των Παλαιμάχων του ΑΟΚ μπορεί νομίζουμε να αναλάβει μία σχετική πρωτοβουλία. Κάποια φιλικά παιχνίδια της ομάδας φέτος να τα αφιερώσουν στη μνήμη των αθλητών συμπατριωτών τους, της ομάδας «Πόντος», φορώντας μάλιστα τη φανέλα που είχαν πριν 97 χρόνια στον Πόντο. Είναι μία απλή, ωστόσο συμβολική και πολύ ουσιαστική ενέργεια, για τα νέα αυτά παιδιά που δεν μπόρεσαν να χαρούν ούτε τη χαρά της γνώσης, ούτε του αθλητισμού. Σ’ αυτά τα παιδιά που το Σεπτέμβριο του 1921 έχασαν τη ζωή τους πριν καλά- καλά προλάβουν να τη γνωρίσουν.
Αλλά θα είναι και τιμή για τους παλαίμαχους του ΑΟΚ πολλοί από τους οποίους έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο. Εμείς επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο των Παλαιμάχων του ΑΟΚ Κώστα Λιόλιο και μας διαβεβαίωσε ότι τους ενδιαφέρει πολύ η πρόταση του κ. Μαλκίδη. Ο κ. Μαλκίδης μας έστειλε και την σημερινή μας φωτογραφία που απεικονίζει την τότε κραταιά ομάδα του Πόντου της Μερζιφούντας.