Βαρένικα (παραδοσιακά ζυμαρικά)
Συστατικά και Εκτέλεση
Κάνουμε τη ζύμη με αλάτι και νερό (παρακάτω υπάρχει η διαδικασία κατασκευής της ζύμης αναλυτικότερα). Κόβουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε το μέγεθος ενός ποτηριού. Στην γέμιση χρησιμοποιούμε τυρί και μετά το κλείνουμε . Αυτό παίρνει το σχήμα ενός μισοφέγγαρου. Τα βράζουμε στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει (γιατί αν δεν κοχλάζει το νερό, τα ζυμαρικά μας κολάνε). Αφού βράσουν, τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγο λυωμένο βούτυρο. Αν θέλουμε όμως τα τηγανίζουμε. Τρώγονται συνήθως με γιαούρτι.