ΧΑΨΙΑ
– (4 άτομα)
– 1 κιλό χαψία φρέσκα
– 8 φέτες ντομάτας
– 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
– 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
– 2 1/2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
– 2 φέτες λεμονιού
– 1 ½ φλιτζάνι λάδι
– μαύρο πιπέρι
– αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, ξεπλένουμε τα χαψία, κι αφού τ’ αλατοπιπερώσουμε, τ’ αφήνουμε στην άκρη. Κατόπιν, σ’ ένα βαθύ σαχάνι τοποθετούμε τη μισή ποσότητα κρεμμυδιού και από πάνω τις μισές φέτες ντομάτας σταυρωτά. Πάνω τοποθετούμε τα χαψία το ένα δίπλα στ’ άλλο, χωρίς κενά. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κρεμμύδι, τις ντομάτες, που τις τοποθετούμε και πάλι σταυρωτά, το σκόρδο, τις φέτες λεμονιού, που τις τοποθετούμε δίπλα στις ντομάτες, αντίκρυ. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, προσθέτουμε και το λάδι και ψήνουμε τα χαψία με σκεπασμένο σκεύος για 15 λεπτά. Όταν σερβίρουμε, όλοι οι συνδαιτυμόνες τρώνε απ’ το ίδιο σκεύος. Η λέξη τούφα, που προέρχεται απ’ το αρχαίο ουσιαστικό τύφος, σημαίνει ατμός υγρού που βράζει. Τα χαψία τούφα καταναλώνονται, συνήθως, τους φθινοπωρινούς μήνες.
Οι παραπάνω συνταγές προέρχονται από το βιβλίο «Ποντίων Εδέσματα» της Θωμαϊδος Κιζιρίδου, εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη α.ε.