ΠΙΡΟΣΚΙ
– (4-6 άτομα)
– 1 κιλό αλεύρι
– 3 αυγά
– γάλα ζεστό
– 20 γρ. νωπή μαγιά
– αλάτι
– λίγη ζάχαρη
– λάδι για το τηγάνισμα
Γέμιση α’
– 400 γρ. τυρί τριμμένο
– 2 αυγά
– πιπέρι μαύρο
Γέμιση β’
– 3 φλιτζάνια λάχανο άσπρο ψιλοκομμένο · 1 κρεμμύδι
– 1 φλιτζανάκι λάδι
– 2 κουταλιές μαϊντανό
– αλάτι – πιπέρι μαύρο
Γέμιση γ’
– 400-500 γρ. κιμά ανάμικτο (μοσχάρι – χοίρος)
–  2 κουταλιές μαϊντανό
– 1 φλιτζανάκι λάδι
–  αλάτι – πιπέρι μαύρο
Σε μια λεκάνη τοποθετούμε τ’ αλεύρι, τη μαγιά διαλυμένη σε 1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα, λίγη ζάχαρη (για να μη μυρίζει η μαγιά στη ζύμη), τ’ αυγά, ανάλογο αλάτι και τόσο γάλα ζεστό, ώσπου ζυμώνοντας να παρασκευάσουμε μια ζύμη ομοιογενή. Αμέσως σκεπάζουμε τη ζύμη με μια κουβέρτα και αφήνουμε ν’ ανέβει για Ι ώρα. Όταν ανέβει η ζύμη, την πατάμε ελαφρώς με τα χέρια μας και την αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμη. Κατόπιν, παίρνουμε κομμάτια ζύμης και σ1 αλευρωμένο πάγκο, με τη βοήθεια της χλαούς (πλάστης) ανοίγουμε τα κομμάτια ζύμης και τοποθετούμε στο εσωτερικό τους ποσότητα (1 κουταλιά) από όποια γέμιση επιθυμούμε. Κλείνουμε τα πιροσκί, από το πλάι, κι αμέσως τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (τηγανίζουμε καλά τη μια πλευρά και κατόπιν την άλλη). Τρώγονται ζεστά και κρύα.
Γέμιση α’
Ανακατεύουμε σε βαθύ σκεύος το τυρί με τ’ αυγά και λίγο πιπέρι.
Γέμιση β’
Σε ένα τηγάνι καίμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι. Μόλις μυρίσει και ροδίσει ελαφρώς, προσθέτουμε το λάχανο, αλάτι και λίγο πιπέρι και το σοτάρουμε πολύ καλά. 5 λεπτά πριν αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία, προσθέτουμε και το μαϊντανό.
Γέμιση γ’
Σ ένα τηγάνι καίμε το λάδι και ροδίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε και τον κιμά και τον καβουρντίζουμε πολύ καλά. Κατά τη διάρκεια που καβουρντίζεται προσθέτουμε αλάτι, μαύρο πιπέρι και 5 λεπτά πριν αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε και το μαϊντανό.