TANΩΜΕΝΟΝ ΣΟΡΒΑ
– (4 – 6 άτομα)
– 1 φλιτζάνι κορκότο σταρένιο
– 2 φλιτζάνια πασκιτάν’
– 3 κουταλιές βούτυρο αγελάδας
– 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
– 1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο (φρέσκο ή ξερό)
– αλάτι
– 1 και 1/2 λΙτρο νερό
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κορκότο στο νερό, μ’ ανάλογο αλάτι. Κατά τη διάρκεια που βράζει το κορκότο, λίγο πριν βράσει παντελώς και χυλώσει ελαφρώς ο ζωμός του, παίρνουμε 3-4 κουταλιές από τον ζωμό. Μόλις βράσει το κορκότο, αποσύρουμε την κατσαρόλα απ’ την εστία και αφήνουμε να χλιαραίνει η σούπα. Στη συνέχεια, σ’ ένα βαθύ σκεύος διαλύουμε το πασκιτάν’ στο ζωμό που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε ώσπου να γίνει μια αλοιφή λεία, χωρίς σβόλους, όχι πολύ πηκτή ούτε, όμως και νερουλή. Αφού η σούπα είναι χλιαρή, περιχύνουμε στην κατσαρόλα το πασκιτάν’ κι ανακατεύουμε καλά. Κατόπιν σ’ ένα τηγάνι ετοιμάζουμε το χαράτσ’ (καρύκευμα). Ροδίζουμε το βούτυρο και μόλις μυρίσει τσιγαρίζουμε καλά το κρεμμύδι με το δυόσμο. Αμέσως το προσθέτουμε στη σούπα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Τανωμένον ή πασκιτανωμένον σουρβά είναι η γιαουρτωμένη σούπα. Άλλωστε και μόνη η λέξη σουρβά ή σιρβά ή τσορβά, υπονοούσε τις παραδοσιακές σούπες της ποντιακής κουζίνας που παρασκευάζονταν με πασκιτάν’ και καμιά φοράμε φασόλια και λάδι. Το πασκιτάνιν ή πασκιτάν’ είναι αποβουτυρωμένο, στραγγισμένο κι αλατισμένο γιασύρτι.
Στον Πόντο, στον καθημερινό λόγο. όταν ήθελαν ν’ αναφερθούν στην κοιλιακή τους χώρα, συχνά έλεγαν.· “Τη’ σιρβάς ιμ’ ο τόπον “, δηλ. της σούπας μου το μέρος, το στομάχι μου. Σε περιπτώσεις που δεν τους άρεζε κάποιο φαγητό, έλεγαν τη φράση.· “ετάρα ξεν τη σιρβάς ιμ’ ο τόπον” δηλ. ανακατεύτηκε το στομάχι μου. Και στην περιοχή της Ίμερας παρασκεύαζαν με τον ίδιο τρόπο την συγκεκριμένη σούπα, μόνο που δεν παρασκεύαζαν το χαράτσιν με δυόσμο, αλλά με μείγμα από δυόσμο και εκλεκτά άνθη τριανταφυλλιάς. Μάλιστα οι γιατροί τη συνιστούσαν ως την πιο υγιεινή σούπα.